Een overheerlijke ogerschotel

24/12/2024

Op zoek naar een origineel recept voor de feestdagen? Laat je inspireren door dit atypisch kerstdiner! De jacht op een aantal ingrediënten zorgt mogelijks voor een uitdaging, maar wie zoekt die vindt! Laat ons vooral weten hoe deze overheerlijke ogerschotel in de smaak valt!

Op ogers wijze, een gruwelijke graphic novel – voor alle leeftijden – presenteert een sappig scenario van Fabien Vehlmann op een bedje van verrukkelijke beeldplaten van Jean-Baptiste Andreae. Driedubbel-dood is het eerste deel van drie verhalen, die onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden.

Hoofdingredienten

  • 1 Wittekop, driedubbel-dood
  • 3 Korrigans, voorkeur voor Kneustand, Moeder Overste en Pisbok
  • 6 vinnige en onschuldige kinderen, naargelang de gewenste dikte
  • 1 bussel Pikbekken
  • 1 Ridder Sint-Schaduw
  • 1 vers gevangen Kraken uit het afwasmeer
  • 1 vat geconcentreerd afwaswater
  • 1 zak lichtgevende krakenkaviaar
  • Optioneel: roux van Botbrekers
  • 1 wilde Eenhoorn

Smaakmakers

  • 500 kilo rode uien
  • 1 ton groenten, voorkeur voor courgettes, rapen en wortelen
  • 1 conifeer jeneverbessen
  • 1 streng knoflook
  • 1 jute zak geraspte kaas
  • 1 vat witte wijn
  • 1 reuzenhand kruidnagel
  • 1 boom laurierbladeren
  • 10 liter citroensap
  • 1 botervloot
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

Verwarm De Kattentand voor op 3000 °C. In dit magisch massief garen alle ingrediënten tot een hels feestmaal.

De ovenschotel van Wittekop en Korrigans:

Spoel de Wittekop grondig. Laat dit hoofdingrediënt verder onbewerkt. Zo behoudt zij haar delicate duisternis, zo zwart als drop. Het garen op hoge temperatuur brengt het subtiel boeket van diepe treurigheid en ingehouden woede – een uiterst unieke smaak bij deze kindersoort – verder naar boven. De Wittekop komt goed tot zijn recht in combinatie met Korrigans (kies voor Kneustand, Moeder Overste en Pisbok). Plaats dit spannende smaakkwartet centraal op de bakplaat. Door hen samen te roosteren, concentreert de zoetheid en zachtheid van de Korrigans, krijgt het geheel een rijke toets en verliest de Plaagschim aan de kruin van de Wittekop zijn bittere smaak.

Verwijder de schil van de rode uien en snijd in partjes. Snijd de overige groeten naar keuze (courgettes, rapen en wortelen) in blokjes en stort alles op de bakplaat.

Draai twee vetgemeste kinderen samen met de jeneverbessen en de knoflookteentjes door een vil- en uitbeenmachine, tot aroma’s van heilige angst vrijkomen. Strooi de gemalen kinderen over de bakplaat. Breng verder op smaak met peper en zout. Houd de overige kinderen apart tot ze de gewenste dikte hebben.

Leg een bussel Pikbekken mee op de plaat. Zij houden alle smaken en texturen op hun plaats.

Schuif de bakplaat in het voorverwarmde massief en rooster gedurende 3 uur. Schep regelmatig om. Proef herhaaldelijk. Als het gerecht op eender welk moment te pittig wordt, voeg de geplette ridder Sint-Schaduw toe. Hij neutraliseert ongewenste smaken. Altijd ter redding.
Bestrooi tijdens de laatste 10 minuten met de geraspte kaas en gratineer kort.

Vissaus van Kraken:

Doe de vers gevangen Kraken in een ketel en overgiet deze gigantische octopusachtige met water uit het afwasmeer tot deze net onder staat. Roer met een houten lepel van 5 à 6 meter, want het beest kan zich lang verdedigen. Breng langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Wanneer de inhoud kookt, voeg het geheime ingrediënt Krakenkaviaar toe en laat sudderen op een zacht vuur. Hoe langer het geheel suddert, hoe dieper de smaak van de bouillon.

Voeg vervolgens de witte wijn, de kruidnagel en laurierbladeren toe. Laat de vloeistoffen langzaam inkoken tot een geconcentreerde saus. Voor een dikkere saus voeg een roux van botbrekers. Voeg eventueel citroensap toe voor een frisse toets en breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus om vaste deeltjes (afkomstig van de botbrekers) te verwijderen.

Overgiet de ovenschotel met de vissaus.

Puree van Eenhoorn:

Been de Eenhoorn uit en scheid de hoorn voorzichtig van het vlees. Plaats het witte vlees in een reusachtige pan met afwaswater. Laat koken totdat het zacht voelt als je er met een drietand in prikt. Giet het vlees af en laat uitdampen in de pan. Voeg de boter toe en stamp voetsgewijs. Voeg geleidelijk de melk toe aan de puree. Blijf stampen. Breng op smaak met zout, peper en een royale snuif nootmuskaat. Roer alles goed door elkaar totdat de puree glad en luchtig is. Denk eraan om de hoorn als decoratie op het gerecht te planten.

Driedubbel-dood
 24,95

Bestel

Tips!

Een overheerlijk en door iedereen gesmaakt feestmaal (verhaal). Wordt nóg beter wanneer opnieuw (en opnieuw en opnieuw en …) opgewarmd (gelezen).

Om zeker te zijn van de herkomst en kwaliteit van je verse kinderen plan je best een bezoek aan de kindermarkt. Wend je tot Grijnzende Hein.

S.O.S. Oger: Schakel de hulp van een gecertificeerd Oger in. Er zijn verschillende culinaire Ogers zoals Moeke Smoel en Barboe, maar wij raden meesterchef Prachtspijt aan. Voor info en boekingen doe je een beroep op de Seneschalk.