Twee magische scholen, één duistere waarheid
Een brief die je leven verandert. Een kasteel vol geheimen. Een school waar magie niet alleen wonderlijk, maar ook gevaarlijk is. Voor veel lezers roept dat meteen beelden op van Zweinstein. Maar wie denkt dat Harry Potter de eerste was die magie en kostscholen combineerde, moet verder terugkijken – naar een ander boek dat jaren eerder al een mysterieuze school tot leven bracht: Groosham Grange.
Hoewel Harry Potter de bekendste magische schoolreeks werd, heeft het concept van een geheimzinnige kostschool met bovennatuurlijke geheimen een oudere voorganger. In 1988, negen jaar vóór De steen der wijzen, verscheen Groosham Grange van Anthony Horowitz. Een boek waarin een jongen naar een afgelegen school wordt gestuurd, onderweg vriendschappen sluit, en ontdekt dat er op zijn nieuwe school meer speelt dan in de brochure staat.
De stripreeks Grieselstate is een rechtstreekse adaptatie van dit originele verhaal en brengt die duistere sfeer opnieuw tot leven. Maar hoe verhoudt deze reeks zich tot het universum van Harry Potter?
De brief die alles verandert
Harry Potter woont bij zijn oom en tante, Herman en Petunia Duffeling, waar hij wordt overschaduwd door zijn verwende neef Dirk. Voor Harry is het geen thuis, maar een plek waar hij moet overleven.
Ook David Eliot wordt niet bepaald gekoesterd door zijn ouders. Ze lijken opvallend veel op de Duffelings en zijn vooral met zichzelf bezig. Wanneer David van de elitaire Breton School wordt gestuurd, zien ze dat niet als een ramp, maar eerder als een kans – het huis is te klein voor nog meer mislukking.
Voor beide jongens is de brief het kantelpunt. De uitnodiging voor Zweinstein wordt bij Harry angstvallig uit de handen gehouden. Herman sluit de brievenbus af, verbrandt post en vlucht uiteindelijk met zijn gezin naar een hut op zee.
David krijgt zijn uitnodiging letterlijk door de voordeur geworpen. Geen tegenwerking, geen uitleg – zijn ouders sturen hem linea recta naar Grieselstate.
In beide gevallen is er geen weg terug.


De reis naar het onbekende
Voor beide jongens begint de reis per trein. Harry ontmoet Ron en Hermelien op de Zweinsteinexpres. Hun ontmoeting zorgt voor een vrolijke noot in een verder zenuwslopende dag.
David leert Jill en Jeffrey kennen op de trein richting een onbekende haven. Maar in plaats van aan te komen op een perron met dampende koffers, wacht hem nog een tweede etappe: een spookachtige boottocht naar een eiland dat niet op de kaart staat.
Zowel Harry als David worden bij aankomst opgewacht door een streng figuur: Professor Anderling in het geval van Harry, en bij David de kille Mevrouw Nachtwijs, een autoritair lid van het schoolpersoneel dat alle regels lijkt te belichamen.
Een kasteel met geheimen
Zowel Zweinstein als Grieselstate zijn imposante kastelen waar magie in de muren lijkt te zitten.
Zweinstein voelt levendig aan: met bewegende trappen, pratende schilderijen en een grote eetzaal vol zwevende kaarsen. Het is een plek waar Harry zich voor het eerst welkom voelt.
Grieselstate daarentegen ademt iets veel onheilspellenders uit. De gangen zijn kil, de sfeer duister, en je weet nooit zeker of de schaduwen afkomstig zijn van flikkerend kaarslicht … of van iets anders.


Leraren met een geheim
Op Zweinstein krijgt Harry les van Professor Lupos, een geliefde leraar met een tragisch geheim: hij verandert bij volle maan in een weerwolf.
David ontdekt iets gelijkaardigs bij Monsieur Dewolf, die steevast verdwijnt bij volle maan. Wanneer David en Jill het verboden bos achter de school betreden, wordt duidelijk waarom.
Felbegeerde magie
Op Zweinstein krijgt élke leerling een toverstaf, een persoonlijk instrument waarmee ze leren toveren.
Op Grieselstate is magie geen recht, maar een verbintenis. De inschrijving is letterlijk bloedserieus: David moet zijn schoolcontract ondertekenen met zijn eigen bloed. David ontvangt geen staf, maar een zwarte ring – een symbool van toetreding tot een wereld waarvan hij de regels nog niet kent. Later stapt hij zelfs door een spiegel – niet eentje die iets toont, maar eentje die iets van je vraagt: “Sluit je bij ons aan en we zullen je leren toveren. Je kunt alles krijgen wat je hartje begeert … en nog veel meer.” Die keuze bezegelt zijn lot.


De mysterieuze rol van het getal zeven
In Harry Potter zijn er zeven Gruzielementen – een magisch getal dat symbool staat voor macht, verdeeldheid en vernietiging.
Ook in Grieselstate heeft het getal zeven betekenis. Elk kind dat tot de school wordt toegelaten is de zevende zoon of dochter van een zevende – een zeldzaam lot, dat volgens eeuwenoude tradities toegang geeft tot een kracht die niet voor iedereen bedoeld is.
Waar Harry zeven stukken van een ziel moet vernietigen, worden Davids krachten net gewekt, omdat hij aan dat magische patroon voldoet.
Twee scholen, één grote keuze
Zweinstein en Grieselstate lijken qua opbouw en structuur op elkaar: geheime gangen, bezeten leraren en duistere krachten zijn vaste prik. Maar inhoudelijk staan ze lijnrecht tegenover elkaar.
Zweinstein is een plek van vriendschap, ontdekking en groei.
Grieselstate is een plek waar je leert dat magie niet gratis is. Dat keuzes consequenties hebben. En dat sommige geheimen beter niet ontdekt worden.
Met de stripadaptatie van Groosham Grange keert Grieselstate terug naar de oervorm van het genre: grimmig, mysterieus en betoverend.
Durf jij je naam in bloed te schrijven en de geheimen van Grieselstate te ontdekken?
