Zakje knikkers (Een)

1. Eerste deel

Kris, Baillycd ../

Uitvoering

Omschrijving

September 1941, Joseph is 10 jaar. Het is een Parijs kind, een vrolijke jongen uit het 18e arrondissement. Hij is de jongste van zes kinderen, zijn broer Maurice is 2 jaar ouder dan hem. Maar de Duitsers bezetten Parijs; het dragen van de Gele Ster wordt verplicht voor alle Joden...

De ouders van Joseph besluiten dat de twee jongens moeten vluchten naar de vrije zone, waar hun oudere broers reeds verblijven. De enige bagage die ze meekrijgen, wordt hen met alle geweld tussen de oren geslagen: „Zeg nooit dat je een Jood bent! “ Maurice en Joseph nemen de route naar de vrijheid, een gevaarlijke route. Een lange weg met grote obstakels maar ook ontmoetingen met goede zielen.

Vertaald in de hele wereld, 25 miljoen exemplaren verkocht. Een zakje knikkers is een terechte klassieker in de literatuur. Joffo vertelt er zijn herinneringen van jonge Jood tijdens de Duitse bezetting. De kracht van zijn verhaal berust in de onschuld en het pragmatisme van de blik van kind. Op deze wijze geeft hij de dagelijkse feiten van deze vreemde en verschrikkelijke periode nauwgezet weer. Scenarist Kris weet deze delicate toets te bewaren, en maakt er samen met tekenaar Bailly een prachtig album van.

Uitvoering:
Hardcover
Genre(s):
Schrijver(s):
Kris
Tekenaar(s):
Bailly
Bladzijden: 64 blz.
ISBN:
978-90-88103-65-0
Verschijningsdatum:
2012