Caspar David Friedrich - een mijlpaal voor onze uitgeverij

24.02.2023

Caspar David Friedrich - de schilder van de stilte is een primeur voor onze uitgeverij: het is het eerste oorspronkelijke Nederlandstalige werk dat we uitgeven. Daar hoorde natuurlijk een boekvoorstelling bij, die op 3 februari plaatsvond in CC De Adelberg in Lommel, en sinds 17 februari ligt de graphic novel ook in de stripwinkels.

Caspar David Friedrich is een persoonlijk project van Bart Proost. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven vond hij rust in (het natekenen van) de natuurtaferelen die Caspar David Friedrich, de Duitse schilder van de romantiek, zo virtuoos schilderde. Na een tijdje had hij een hele reeks potloodtekeningen verzameld, en Proost besloot er in inkt personages aan toe te voegen, geïnspireerd op de figuren die Friedrich zelf ook op zijn doeken schilderde.

Wat begon als een therapeutisch werk, werd een eerbetoon aan Caspar David Friedrich, een poëtische beschrijving van de bewogen levenswandel van de artiest, die in het boek van Proost nog beter uit de verf komt dankzij de dagboekteksten van Stijn Verhast. In die teksten graaft Verhast dieper in de emoties die in Friedrichs werken zitten. Zo ontstaat er een fraaie wisselwerking tussen woord en beeld en wordt Caspar David Friedrich - de schilder van de stilte een kunstig geheel.

Samen met Bart Proost hebben we voor een cover gekozen waar een van Friedrichs beroemdste werken op staat. Herkenbaar, typerend en tot de verbeelding sprekend. Als uitgeverij zijn we bijzonder trots dat Proosts tiende strip tegelijk ons eerste oorspronkelijke werk is. In 2024 is het 250 jaar geleden dat Caspar David Friedrich werd geboren en onze Caspar David Friedrich is alleszins een prachtig eerbetoon.

Ontdek het vooral zelf, en check ook de preview hier.

cover Caspar David Friedrich